Sverige kan bli bäst i världen på ungt entreprenörskap

Detta är en debattartikel publicerad på Newsmill av mig och ytterligare 50 unga entreprenörer.

Det är idag enklare än någonsin att starta företag i Sverige. Modern teknik, sänkta kostnader och förenklade regler gör att vem som helst, oavsett bakgrund eller social status kan välja entreprenörskapet. Trots detta är det få ungdomar som tar till vara på möjligheten och antar utmaningen.

Problemet
15% av studenterna säger att de vill starta företag inom 5 år (Attityd 07), men bara 0,7 % gör det innan 25 års ålder, vilket placerar Sverige i botten i rankingen av ungt entreprenörskap i Europas länder (Europeiskt Ungdomsindex). Varför denna rädsla?

Vi i Young Entrepreneurs of Sweden är ett nätverk med 200 av Sveriges främsta unga entreprenörer. Det vi har gemensamt är att vi alla antagit utmaningen. Det är vi som om några år ska se till så att välståndet i vårt land är i topp och att det finns jobb.

Problemet är att vi måste bli fler för att verkligen kunna göra skillnad. Det finns fortfarande en bild av att entreprenörskap är något som bara vissa klarar av att göra. Det pratas ofta om hur svårt det är att driva företag och vilka risker man utsätter sig för. Ett fokus i den allmänna debatten på hur svårt företagandet kan vara gör att inte tillräckligt många ungdomar som vågar ta steget och anta utmaningen. Samtidigt är över 30% av våra unga arbetslösa.

Lösningen
Det handlar inte om några små regeljusteringar hit eller dit. Det handlar om ett generellt fokus på företagandet som karriärsval och på de möjligheter som finns. Det handlar om att politiker måste lyfta och prioritera oss i debatten. Det handlar om att den äldre generationen måste lyfta ögonen mot horisonten och förstå hur mycket de har att vinna på att nyttja unga företagares kompetens. Tiden är knapp. Det handlar om att agera nu!

Å andra sidan behövs en politisk långsiktighet. Med de allt kortare mellanrummen mellan opinionsundersökningar och den allt snabbare snurrande nyhetscykeln så löper politiken risk att bli allt mer kortsiktig. Arbetslösheten är idag något som ska fixas genom en åtgärd hit eller med ett bidrag dit. Vi saknar ett ledarskap med verkliga visioner. Martin Luther King sa inte “I have a 4 year plan”.

Som entreprenören Anders Wall föreslår i sin debattartikel så borde vi ta ett steg tillbaka och fundera på hur nya jobb egentligen uppstår. Vi efterlyser också ett fokus på det långsiktiga jobbskapandet och hur vi som land skall kunna konkurrera i det globala samhället. Sveriges överlevnad hänger på det unga entreprenörskapet.

Det räcker inte att du gillar unga entreprenörer och företagare. “Gillar” gör man på Facebook. Ni måste köpa våra tjänster och produkter! Ta beslutet att våga släppa in unga företagare, det är inte politiker som kommer att göra skillnaden: det är varje enskild person som måste ta ansvar att agera.

Avslutningsvis – Glöm inte att det är lättare än någonsin att starta företag. Vi måste hjälpas åt att dämpa den negativa, problemfokuserade retoriken som skrämmer bort ungdomar från företagande. Gör som entreprenören, fokusera på möjligheter: Sverige kan bli bäst i världen på ungt entreprenörskap!

Young Entrepreneurs of Sweden (www.yeos.se)
Gustaf Josefsson – Grundare, Entreprenörsjakten AB, Jacob Westerlund – VD, Wilson Creative, Petter Hedborg – VD, Remium Relations AB, Danosch Zahedi – Grundare, JD Sverige Import, Carl-Gustav Öberg – VD, Be Better Online Sweden AB, Mats Sällström – Grundare, S&Ø Reklambyrå, Johannes Hansen, Karsten Deppert – VD, Contentor AB, Joakim Bank – VD, Campusbokhandeln, Carl Johan EIderbrant – Grundare, Business Lounge, Christian Albinsson – Grundare, Lördag Morgon Medieproduktion AB, Magnus Oskarsson – Grundare Sideroad Cafe & Catering och Supero Consulting, Jesper Lejfjord – Grundare, World Volunteer AB, Oscar Hellman – Hellmanco, Julia Hamrin – Grundare Go Enterprise AB och Xcited AB, Eric Martinsson – VD, Grebban Design, Cecilia Lyche – Grundare CK. Lyche, Stefan Boman – Grundare, FalkBoman AB, Mattias Forsberg – Grundare, Foppsicle och More More More, Linda Falk – Grundare, FalkBoman AB, Tobias Sjösten – Grundare, Kollegorna, Per Jonsson – Grundare, Omnicloud AB, Christoffer Hansson, – Grundare och vd, Vibrente, Olle Bjerkås, Jens Østgaard, Fredrik Hagenius, Hanna Lundberg, Linda Eliasson – Grundare LeWin, Ola Rynge – VD, The Rynge Group AB, Alex – VD, Modekungen AB, Andreas Wilhelmsson – VD, Davelo AB, Emma Knaggård Wendt – VD – Berghäll, Alderin & KW AB, Thomas Jönsson – Grundare &VD REHIFI.SE, Daniel Aarenstrup – Grundare av Aaren Innovation, Digiframe Media AB & Screenbooking Scandinavia AB, Gustaf Oscarson – grundare, nyttföretag.com, Richard Gavette – Grundare, Localmarkets Nordic AB, Sebastian Stjern – Grundare, The Fair Tailor AB, Olle Salomonsson – VD och grundare RS Gruppen AB, Kristin Dedorson – Modedesigner och Stylist, Per Almhorn – Grundare Mobil Utbildning Sverige AB, Marcus Haglid – Grundare Capricorne Villas, Mikael Blix – VD, laget.se, Ricky Billkrantz – VD, Fastlane Group, Malin Berdette  – Win Win World Tour, Christian Josefsson – Grundare & Vice-VD, Sverige-Norge.se, Lars Willner – VD, Winner Ventures, Niclas Wikström – Grundare OMY AB, Viktor Nord – Grundare & VD, Sverige-Norge.se, David Morin – Grundare, Localmarkets Nordic AB, Karl Kihlbom – Grundare, Startabutik, Alexander Brännkärr – Grundare, Infoside Sweden AB, Martina Lindén – Grundare, Kavat event & kommunikation, Emma Johansson – Grundare, Kavat event & kommunikation, Jens Østgaard – Grundare S&Ø Reklambyrå, Jesper Lindmarker – Ordförande, FENA Stockholm, Jörn-Albert Sörheim – Sörheim & Partner Juridisk Byrå, Katharina Brunat – Grundare, Brunat PR&Event & EcoBride.se, Sead Kadric