Arbetsgivarna saknar kompetens

Igår skrev jag om hur arbetsgivarna var för gamla. Här kommer en andra anledning till ungdomsarbetslöshet som glöms i debatten.

2. Arbetsgivarna saknar kompetens

Samtliga partier återkommer ideligen till att unga är inkompetenta, att de saknar den kunskap som krävs av arbetsgivaren. Svenskt Näringsliv har tagit fram siffror på hur många arbetsgivare som anser att ungdomar saknar kompetens.

Även om en sådan procentsats blir en fin slagdänga, så tycker jag det är fel att se den som sanning. Den visar ju egentligen bara hur många som tror att ungdomar saknar kompetens. Frågan är hur många av dem som bara själva saknar kompetens: Kompetensen att anställa unga.

Precis som den tekniska utvecklingen alltid varit exponentiell, så går den samhälleliga utvecklingen också fortare och fortare. Det är lika stor skillnad på 60-talister och 80-talister som det är på 80-talister och 90-talister. Aldrig tidigare har det varit så stora mentala, kulturella och sociala skillnader på ung och gammal och detta har skapat ett utestängningsproblem som närmast liknar vad vi ser i integrationen. Den helt naturligt mänskliga heurestiken “annorlunda – därför sämre” smyger sig in och håller se som inte ser ut, eller fungerar likadant som etablissemanget på utsidan.

“Problemet med unga idag är ju att de är så lata” utbrast en 60-årig känd finansman från Göteborg till mig.

80-talisterna har andra drivkrafter, andra sätt att lösa problem och andra kulturella värderingar. Att rekrytera och leda dem kräver en annan typ av ledarskap än 60 och 70-talisterna. Att skylla ifrån sig och förkasta en hel generation är bara en pinsamt sätt att lyfta fokus från den egna inkompetensen.

Jag föreslår att både näringsliv och politik går samman för att skapa arbetsgivarutbildningar som hjälper företag att anställa, motivera och leda ung personal. Vill ni ha hjälp så ställer jag upp som extern konsult.

/ Gustaf