Folk måste få göra fel

Idag kan ni läsa i Svenska Dagbladet om mina tankar kring företagande och attityder: “Folk måste få göra fel”

Först måste jag säga att jag blir lite irriterad på förstasidan (edit: endast i pappersupplagan): “Få vågar ta steget – Snåriga regler och ont om pengar gör att unga tvekar inför att starta eget”. Uppenbarligen gick mitt budskap inte riktigt fram…

Anledningen till att unga tvekar inför att starta eget är att tidningar som Svenska Dagbladet skriver artiklar om att regler och ont om pengar gör det svårt att starta eget.

Hela min poäng är ju att det är attityd som gör att folk inte startar, det är illusionen av snåriga regler och brist på pengar som är roten till problemet. Om rubriksättaren hade valt att läsa hela mitt inlägg i debatten så kanske han hade fattat att han själv tillhör en av de mossiga nejsägare som fortsätter sprida idén att det skall vara så förbannat krångligt att starta företag. Faktum är att företagande har aldrig varit enklare, eller billigare.

“-Ut och gör! Det är inte svårt!”, hela Entreprenörsjaktens budskap sammanfattat i ett kort och klatchigt citat. Jag har sagt det många gånger tidigare: Entreprenörskap handlar om människor som gör – inte idéer affärsplaner eller omfattande prognoser av hur framtiden skall se ut. Det handlar om att lösa problem för människor och företag, att kunna tillföra värde till den värld som rör sig runt dig. Det handlar om att kunna leva i ett föränderligt samhälle, att aldrig vilja sluta lära sig och att hela tiden söka nya vägar. Det handlar om att våga.

Jag tror att den största anledningen till att unga inte startar företag idag är att entreprenörskap fortfarande har en mental otillgänglighet. Alldeles för många tror att det är så mycket längre bort än vad det egentligen är. Politiker, lobbyorganisationer och tidningar, som om och om igen går ut och pratar om krånglig byråkrati och höga skatter, motverkar snarare en sådan attitydförändring.

Vad vi behöver göra är att visa för unga människor att entreprenörskapet finns där, för den som väljer att söka det.

Snygg grafik de lagt över bilden på mig, förresten. Ta en kik på vänsterkanten av bilden, så ser ni det enda som är relevant med hela grafen: Den högsta punkten visar 120 personer. I hela Sverige. Nuff said.

Det nämns i förbifarten att jag tror på en av tio-principen, även om artikeln kanske inte riktigt beskriver vad jag menar med detta. Inom riskkapitalbranchen talas det ofta om att bara 10% av satsningarna går med vinst och att dessa skall betala för de andra 90% (i runda slängar, alla har givetvis sina egna modeller). Man utgår ifrån att man i förväg inte kan veta vad som skall satsa på och därför accepterar felinvesteringar och misstag som en del av livet.

“–För den här frågan krävs det en rejäl genomgång, en ordentlig utredning, säger Sven Otto Littorin.”

För staten finns inga incitament för att satsa på projekt som kan gå fel. Ingen kommer att ge dig kritik för att ha satsat på ett halvmjäkigt projekt som inte gör någon riktigt glad, men som i alla fall inte gör någon irriterad. Man ägnar miljoner åt studier och analyser för att lista ut vad som skall göras. Allt skall vara mätbart, långsiktigt och helst inne kunna gå fel. När/om det väl görs något, så är det redan försent. Vårt land behöver färre förstudier och fler “görstudier”.

Så länge man inte vågar ta risken att göra fel kan man aldrig ta ett verkligt steg framåt. Det gäller staten lika väl som det gäller unga företagare. Eric Schmidt (VD på Google) gjorde häromveckan ett briljant inlägg om detta på CNN, där han tar upp unjefär detta (mycket sevärt).

%CODE1%

Jag vill ge tusen tackkramar till SvD som har gjort en grym artikelserie om de unga och jobben. För mig är det helt bisarrt att vi kan ha bland den högsta ungdomsarbetslösheten som landet skådat, samtidigt som unga har mer att tillföra samhället idag än någonsin tidigare i historien. Vi måste tillsammans hitta ett sett att överbrygga den kulturkrock som har skapat ett glapp mellan gamla och unga. Jag uppskattar verkligen ert arbete!

Snälla, kommentera gärna detta blogginlägget, eller artikeln på SvD.se! Jag vill höra vad ni tycker!

Med Entreprenöriella Hälsningar,

Gustaf

Ps. Artikeln nämner också att jag tidigt i min karriär gjorde ett misstag i mina papper till skattemyndigheten men att allt löste sig. Snälla, snälla, snälla, ta inte efter detta exempel. Nog för att jag tycker att man måste våga chansa, men ett råd vill jag ge er: Om det är någonting ni skall bry er om i ert företagande så är det att hålla er väl med Skatteverket. Vet ni inte hur man skall göra så finns det gott om hjälp att .