Äffärsidéer saknar värde!

Hörde ni vad jag sa? Ska jag säga det igen?

Idéer är värdelösa!

Det här kommer ifrån killen som har skrivit “Idéer är min värld” i sin facebookpresentation och som varit med och slagit världsrekord i idéskapande. Jag har skrivit om det förr, men för all del, lyssna inte på mig. Lyssna på Christian Rudolf som häromdagen tog upp ämnet i sin blogg.

“En affärside saknar värde för att:

  1. Värdekedjor kan vara väldigt komplexa och det kan krävas mycket anpassning för att passa in. Din affärside säger inget om detta
  2. En affärside är oftast inte heller kunddriven. Den bygger ofta på vad man tror funkar. Det hindrar dig också att se marknaden för vad den är utan du ser den för vad du vill att den skall vara
  3. En affärside saknar värde för att det är bara genomförande som räknas. Vad är värdet av en affärside när det tar 10000 av ditt liv för att genomföra den?”

Varför spelar detta någon roll då? Om idéer nu är så värdelösa då kan ju jag och min fantastiska affärsidé jag precis kläckt gå och dra något gammalt över oss.

– Tvärt om! Tycker du att din idé är fantastisk och har du drivet och viljan att genomföra den så är det precis det du skall göra! Om du verkligen brinner för din idé så har du alla förutsättningar för att göra den till verklighet. Se också till att dela med dig av din idé (på Idépedia till exempel). Genom att arbeta med idéer tillsammans med andra så utvecklar du inte bara din idé, utan framför allt din förmåga att komma på, arbeta med och utveckla nya idéer. En idé instängd i en skokartong kan, precis som ett frö, aldrig gro.

Om du däremot sitter hemma på kammaren och känner att du kanske inte har nån idé, du vet inte så mycket om det här med Twitter, iPhoneapplikationer och modebloggar: Vänd blicken inåt och försök se vad du är bra på. Gå sen ut, titta på världen runtom dig, inspireras av andra och fråga verkliga människor hur du kan hjälpa dem i sina liv, i sina arbeten genom att göra vad just du är bra på.

Eller som min vän, entreprenörsgurun Klas Brynte nån gång sa till mig:

“Find out what you love doing, then find someone to pay for you to do it”

Det är det som är värt nåt.

Med Ständigt Lika Entreprenöriella Hälsningar (MSLEH?)

/ Gustaf