Är entreprenörskap ett mål i sig?

Jag brinner för entreprenörskap, inte bara för företagande, utan idéförverkligande generellt. Entreprenörskap kan vara ideellt eller kommersiellt, stort eller litet, inom en organisation eller som egen företagare. Att skapa något från inget är på något sätt magiskt. Det är det för skapandet jag lever.

Igår träffade jag en man jag hoppas skall bli min mentor. Efter att ha berättat om min själv, mina mångtaliga projekt och min "entreprenörskapsdamp" så ställde han mig frågan "Är entreprenörskap ett mål i sig?". Min spontana reaktion var given: Det är klart att entreprenörskapet är heligt! För det mesta tycker jag Johan Staël von Holsteins kolumner är lite väl sensationsjournalistiskt konfronterande, men han skrev något förbannat fint i sin sista metrokolumn: "Det vackraste som finns är kärlek, det näst vackraste är entreprenörskap." Det är något jag gärna skriver under på.

Men är entreprenörskapet målet? Har jag inte en liten kapitalist i mig som vill tjäna stålar? En lite filosoferande kom jag fram till att det kanske inte är så enkelt. Det är ju klart jag vill tjäna pengar. Jag vill ha ett stort, fett hem, en lägenhet i New York, London och ett litet hus på Rivieran. En dag vill jag börsintroducera ett av mina bolag och tjäna massor med miljarder som jag och mina vänner kan leka med.

Nu vill jag direkt adressera er som tror att "entreprenörer" bara är giriga, morallösa, barnätande anarkokapitalister, ni som tycker att Johan Staël von Holstein är djävulen själv (eller… ni kanske inte läser denna bloggen?): Dessa drömmar om framgång och pengar är något som jag tror varannan Svensson drömmer hemma i sina radhus. Det gör väl inte dom till giriga? Det är skillnad på att ha pengar som mål och pengar som drivkraft.

Jag skulle inte tro att mina vänner som just deltog i 24 Hour Business Camp (web, artikel svd) gjorde det för att dom var pengakåta. För oss är det självklart att entreprenörskapet är något man gör för att man älskar det och brinner för det. Det här med affärer och pengar är något som är en dela av skapandet, något som dessutom måste finnas för att vi ska kunna låtas göra allt det vi tycker är kul. Pengar är ett måste. Utan pengar kan du inte lägga tid på det du helt vill och du blir dessutom ganska ensam i dina projekt. Kapitalismen sätter vissa spelregler, men skapar i sig inga entreprenörssjälar.

Pengar är en förutsättning, entreprenörskap är en drivkraft. Pengar kan öppna dörrar och nya rutter, men entreprenörskapet är äventyrslustan som driver en att utforska dem. "Målet är ingenting, vägen är allt", skrev Robert Broberg. Entreprenörskap är min väg – entreprenörskap är mitt allt.

Vad tycker du?
Är entreprenörskap i sig ett mål för dig? (snyggt rim)

Med Entreprenöriella Hälsningar,

Gustaf

Ps. Credd till Christian Rudolf som spritt ordet om Entreprenörsjakten på sin grymma blogg "disruptive"". Han har dessutom en skön inställning till idéer (vs. människor).