fbpx Skip to content
Menu
I framtiden bär alla tights – pressmeddelande

I framtiden bär alla tights En framtidsvarieté av och med Gustaf Josefsson Tadaa

Det går fortare och fortare. En klyscha som sägs vid varje kaffeapparat och middagsbord. Jo, fort går det, men det är ju ingenting mot hur fort det kommer att gå i framtiden. Trots all ny information vi får reda på om världen varje dag, alla nya verktyg och all ny teknologi som skapas så vet vi mindre om framtiden idag än någonsin tidigare. Allt vi vet är att det kommer att gå förbannat fort.

Gustaf Josefsson Tadaa är entreprenör och futurist, nominerad till Årets Talare Genombrott i vintras. I slutet av maj håller han sin första soloshow på Södra Teatern i Stockholm: I framtiden bär alla tights – en framtidsvarité. Vi har pratat med Gustaf om hans show, hans tankar om framtiden… och tights.

Du heter alltså “Tadaa!” i efternamn? Hur gick det till?
Jo, jag och min fru gifte oss i somras och ville ha ett efternamn som gav lite mer accent på vår existens. Vi spånade lite och när vi snubblade över Tadaa så tänkte vi direkt: “Nej, så kan man ju inte heta. Det är ju inte riktigt seriöst.” Men över tid så växte namnet på oss och till sist gick det inte att undvika. Det beskriver oss väl helt enkelt. Sen är det kul att bli introducerad upp på scen: “Välkommen, Gustaf Josefsson, Tadaa!”

En framtidsvarité? Vad är det?
En föreläsning om framtiden… fast med mer dans, ukulele, mindfullness och dubstep. Som en blandning av stand up, indisk guru, Burning Man, djupdykande filosofi, interaktiv teater och omoget studentspex. Lite sång, lite dans och lite livsbejakande nihilism? Folkligt och för alla åldrar.

Vad brukar du föreläsa om?
Min grundtes är att teknik driver samhällsförändring. Att den teknologiska utveckligen är den centrala berättelsen i mänsklighetens historia. Det är teknik som skiljer oss från djuren och det är teknik som över årtusenden har gjort oss till människor. Min framtidstro bygger på att tekniken faktiskt gör oss mer mänskliga, inte tvärt om.

Varför är så många rädda för framtiden tror du?
Jag tror rädsla och oro är något som går i cykler. I vissa perioder väljer vi att titta på allt som är fasansfullt och läskigt, i andra perioder hamnar vårt fokus på hopp och framtidstro. I verkligheten är det omöjligt att säga något så generellt som att “framtiden är hoppfull” eller “framtiden är skrämmande”, båda är uttryck som säger mer om den som säger det än vad det säger om den faktiska framtiden. Just nu är det inne att snacka skit om framtiden och vi blir hela tiden uppmuntrade av samhället att fokusera på dystopiska tankar. Men även detta kommer att passera, som så många gånger tidigare i vår historia.

Varför gör du den här föreställningen?
Jag har gjort hundratals föreläsningar på företag och konferenser de senaste åren. Det har varit fantastiskt, och samtidigt så känner jag inte att jag vågat ta ut svängarna riktigt. Det här är ett försök att dyka ännu mer på djupet i det intellektuella och filosofiska utforskandet, och samtidigt få sjunga, dansa och busa med publiken. Få släppa pressen jag satt på mig själv att jag borde vara “seriös” (ha skjorta och slips) för att bli tagen på allvar. Detta är mitt försök att blanda humor och nonsens med politisk analys och existentiellt mörker.
Jag gör det också för att jag tycker det är viktigt att hela tiden utmana sig själv och gå ur min komfortzon. Eftersom jag så ofta pratar om att våga testa nya saker i mina föreläsningar, så är detta väl bara att försöka leva som jag lär.

Vad kommer publiken att få med sig från föreställningen?
Jag hoppas kunna dela med mig av ganska stora tankar och insikter om vår värld, blandat med skratt och värme. Men framför allt vill jag leverera en rejäl dos framtidshopp, och kanske till och med lite verktyg för att bibehålla det hoppet i vardagen. Jag bjuder dessutom in publiken att själva bidra med upptåg under pausen. Den som vill får ta med en gitarr, leka en lek, eller bjuda på mormors kakor. Så inte ens jag själv vet vad du kommer att få med dig därifrån.

Vem skall gå på din föreställning?
Är du fylld av förväntningar på framtiden så är det här en fin källa att ösa kunskap och idéer ur. Är du lite mer oroad för framtiden så kanske detta är chansen att bli motbevisad? Men framför allt så är den för dig som tycker om att möta världens allvar med en god mängd humor och självdistans.

Måste man ha tajts på sig för att få komma in?
Nej! Men om du kommer utan tights så skall du inte vara förvånad om du lämnar med tights. Det är trots allt framtiden.

Men… varför har alla tajts i framtiden?
Nånting måste jag väl få spara till föreställningen? Det är en trend helt enkelt, och det finns mycket tung bevisning för denna trend.

Föreställningen I framtiden bär alla tights spelas på Södra Teatern den 28 och 29 maj. Biljetter finns här: http://www.guff.se/tights/

Gustaf Josefsson Tadaa är en av Sveriges mest framstående tänkare och föreläsare inom framtid, digitalisering och Internet och anlitas flitigt av stora företag och organisationer i Sverige och globalt. Som entreprenör och företagsbyggare har han arbetat inom både event, teater, politik och internet. Hans passion för organisationsbyggande har också lett honom till Burning Man, en rörelse som han arbetat med globalt och varit med och byggt upp i Sverige. Gustaf drivs av en tro att kapabla människor kan ges förtroende att skapa på eget initiativ – och att vi idag lever i ett samhälle där vi är mer kapabla än någonsin.

Kontakt

För intervjuer eller frågor, vänligen kontakta Gustaf direkt:

guff@guff.se / 0709-854979

Välkommen att skapa!

Föreställningen I framtiden bär alla tights låter dig som publikdeltagare vara med och skapa tillsammans med de andra i publiken. Vi kallar det ”Akt 2 – Publikens scen”, men det är inte bara en scen. Hela Södra Teaterns foajé och bar kommer stå öppen för egna upptåg, under en timme före första akten, och under 45 minuter i mitten av föreställningen. Vill du spela en låt, sjunga, dansa, bjuda på kakor, dra igång en lek, hålla politiskt brandtal eller spå främlingar i myntablad? Detta är din chans att bidra med vad du tror att världen behöver!

Baren och ”publikens scen” öppnar klockan 18.00. Föreställningen börjar klockan 19.00.

Begränsningar:

  • Det finns inga möjligheter att fästa något i väggar eller tak. Byggnaden är K-märkt och måste hanteras med yttersta försiktighet.
  • Det är tillåtet att göra upptåg i trapphuset, men eftersom detta är en nödutgång så får du inte ställa dit något som du inte direkt kan bära med dig (gitarr=ja, trumset=nej).
  • Om du vill anlända före kl. 18, eller vill ställa upp något på scen, så måste du anmäla dig i ett separat formulär.
  • Det är enligt svensk lag inte tillåtet att medtaga någon form av alkohol.

Posta din idé och ställ frågor i Facebookeventet, så kan vi hjälpa varandra att göra drömmar till verklighet!

Södra Teatern, Stockholm

28 & 29 Maj