Coolt med Entreprenörskap!

För första gången i mitt liv känner jag mig lite “inne”. Det snackas så mycket entreprenörskap överallt nu: i politiken, media och bland ungdomar. Folk man träffar på krogen pratar om drömmar att starta företag och driva eget. I en fantastisk artikel i The Economist så skrevs det att entreprenörskap bar blivit “coolt”.

Victor Hugo once remarked: “You can resist an invading army; you cannot resist an idea whose time has come.” Today entrepreneurship is such an idea.

Maud Olofsson lämnade i förra veckan över ansvaret för att rädda Sverige till oss och jag skulle på alla småföretagares vägnar tacka så mycke för förtroendet. Vi skall göra så gott vi kan, men det är klart att det vore trevligt med lite hjälp från er politiker också.

Själva entreprenörskapet i sig är inte var det brukade vara, särskilt inte det entreprenörskap som vi under 30 praktiserar. Med hjälp av datorer och internet har en alternativ modell växt fram, baserad på trial-and-error, istället för formella teorier. Idag kommer prototyp före affärsplaner och bootstrapping före riskkapital. Det handlar mer och mer om människor, och mindre om resurser. De unga entreprenörskapet är öppet för alla som vill.

Vi har alla “entreprenörskapsdamp “. Vi har många bollar i luften och ännu fler i en låda i garderoben. Vi har svårt att svara på frågan “vad jobbar du med?” och ställer ständigt till problem för Skatteverket som vill dela in oss i fack och ge oss SNI-koder. Vi kan jobba dynamiskt , talar öppet om idéer istället för att hålla dem hemliga och hjälper gärna varandra i vårt företagande. Entreprenörskap handlar om drivkraft, glädje, energi och inspiration!

Entreprenörsjakten i sig är en manifestation för denna trend. Något liknande hade inte kunnat existera för 10 år sen. När jag valde namnet “Entreprenörsjakten” så övervägde jag faktiskt in i det längsta att använda mig av ett annat ord. Ordet entreprenörskap har länge haft negativa konoteringar i Sverige och jag ville inte skrämma iväg folk. Jag är glad att jag valde att stå fast vid detta ord och ta striden för attitydförändring. Det känns verkligen som att vi är på rätt väg.

Med Entreprenöriella Hälsningar,

Gustaf

Ps. Det blev inget med TV. Nästa år kanske? Ds.